2004-10-05

Olotila: Pohjoisessa pilvistyvää, etelässä puolipilvistä, maan keksiosassa selkeää

Olotila on rento, vapautunut, väsynyt ja vain hieman sekava. Sain palautettua seminaarityöni. Siitä tuli loppujen lopuksi aika hyvä, vaikka ensimmäinen versio oli - roskaa. Tuulin korjauksista ja kommenteista oli suuri hyöty. Tässä tosin kävi vähän niinkuin kissalle vaatteita tehneelle hiirelle: ei tullut helppolukuista, esitelmämäistä, kevyesti lähdeviitteistettyä tekstiä, josta on helppo keskustella (niitä näitä), vaan jotain aivan muuta (=raskain tieteellinen, mitä olen ikinä kirjoittanut).

Ylitse kaiken muun kaksi kappaletta nousi suosikeikseni:

"Bohmin argumenttia voisi luonnehtia seuraavan esimerkin avulla. Siinä vaiheessa kun tulemme kutsuneeksi ensimmäistä kertaa tasaista noin metrin korkuista pintaa "pöydäksi" todellisuus muuttuu. Välittömästä nimenantamisen hetkellä ainoa muutos on se, että havaitsemme tasossa hienorakenteisemman järjestyksen. Pöydän merkitsevyys meille vaihtuu sen funktio myötä. Todellisuus muuttuu ennen kaikkea, koska uuden merkityksen syntymisen jälkeen toimimme todellisuudessa toisella tavalla. Emme vain näe pintaa toisin. Alamme myös käyttää, muokata ja arvioida sitä juuri pöytänä. Kun lopulta huomamme, ettei pöytä aja enää tarkoitustaan, siitä tulee tarpeeton – mitä luultavammin "jätettä". Paluuta alkutilaan, jossa pöytä oli vain "noin metrinkorkuinen tasainen pinta", ei ole. Vastaavalla tavalla se, kun ensimmäisen kerran nimesimme luolan "kodiksi", saattoi hyvinkin olla alkusysäys kehitykselle, joka on johtanut pilvenpiirtäjiin."

"Soma-merkitsevyys on siis prosessi, jossa materia kietoutumisen ja avautumisen prosessien kautta muuntuu entistä monimuotoisemmaksi ja syvemmäksi järjestykseksi. Prosessin aikana sekä soma [=fysikaalinen] että merkitys muuttuvat. Vastaavasti merkki-somaattisen prosessina aikana abstrakti merkitys saa kietoutumisen ja avautumisen prosessien kautta yhä fysikaalisemman ilmentymän. Jälleen, kun merkitsevyys muuttuu, myös soma muuttuu."

Huomaan, että toisessa on pari pientä virhettä. Laittanen seminaarini verkkoo jos opponentti ei täysin murskaa sitä.

Liian lähellä

Juuri nyt olen liian lähellä itseäni, mutta minkäs teet. Haluaisin asettua hetkeksi tarkkailemaan ulkopäin elämääni, mutta syytä tai toisesta se ei onnistu. Tai no yritetään:

"Tämä kävelee aamulla bussipysäkille ja istuu kyydissä Varsapuiston pysäkille. Sitten tämä hyppää pois bussista ja kävelee englannin tunnille. Englannin tunnilla tämä on vähällä nukahtaa. Sen jälkeen tämä menee Kumpulaan vastailemaan sposteihin, käy syömässä ja menee Tekoälyn luennolle. Luennolla tälle tapahtuu taas se kummallisuus, että ensimmäisellä tunnilla nukuttaa niin maan perkeleesti ja toisella tunnilla on tosi skarppi olo. Sitten tämä menee kuntosalille, mutta on niin väsynyt, ettei oikein jaksa treenata kunnolla. Lopulta tämä rahautuu kotiin, syö vähän ja kiroilee, kun pitäisi alkaa tehdä turhapäiväistä esitelmää puheviestinnän kurssille."

Arvon lukija!

Jos kuvittelit, että pääsin edes hieman itsestäni etäämmälle, niin erehdyt. Sanat valehtelevat. Ja yllä oleva kappale kuulostaa tylsältä ja tyhjänpäiväiseltä. Tarkemmin asiaa ajatelle, syy saattaa olla se, että se on tylsä ja tyhjänpäiväinen.

Tällä hetkellä minua mietityttää, mikähän mahtaisi olla sopiva 100%-teekkariyhteensopiva tapa ilmaista se, että on liian lähellä itseään. En tiedä, mistä moinen ajatus nousi mieleeni. Ajattelenko, ettei teekkarille uppoa tämän kaltainen hieman poeettisempi tapa ilmaista itseä? Jos ajattelen, niin täytyy tunnustaa, että vähän hävettää. Minä, mukamas suhteellisen ennakkoluuloton ihminen, osoitan (perin teekkarimaisella (!) tavalla) ennakkoluuloisuutta teekkareita kohtaan.

Puolittaisia aforismeja

1. Opiskelua, työtä, taiteen tekemistä ja seksiä yhdistää yllättävän moni asia: Ne voivat olla suorittamista tai rakastamista, itsen uudistamista tai unohtamista, toteuttamista tai luovuuden tappamista, peruste itseinhoon taiitsekunnioitukseen ja niin edelleen. Kaikissa tapauksissa keskeinen määre hyvän ja huonon välillä on, kuinka paljon jaksaisi haluta niitä elleimitään pakkoa tai painetta olisi. (Pseudoviisastelua.)

2. Odottamiseen käytetty aika on rakkautta - mutta vain niin kauan kuin kyse on todella odottamista eikä tylsistyneestä ei-olemisesta. (Olipa sokerinen. En ota tavaksi, paitsi ehkä jossain seurassa.)

3. Määritelmä jättää aina avoimeksi kysymyksen siitä, onko määritelmä osa merkityksen kontekstia vai sen merkityssisältöä. (Tuo oli väite, ei aforismi.)

Esitelmä

Kaipa minun pitäisi siirtyä vähitellen siihen esitelmään. Teemanahan siis on "valta ja vuorovaikutus". Rajasimme sitä parini, Elli Kulmalan kanssa, tahattomaan ja tiedostamattomaan valtaan arkivuorovaikutuksessa.

Esitelmä koostuu kolmesta osasta:

  1. Tahaton valta mediassa
  2. Sukupuolittunut kieli
  3. Statukset ja kuinka ne näkyvät arkipuheessa.

Aloitan kohdasta 1. Se kuuluu täysin vastuualueeseeni.

Seuraava uutinen on (tältä päivältä) Hesarin verkkosivuilta muutama sana on muutettu toiseksi ja lauserakenteita on muokattu:

"Teollisuusmaiden järjestö OECD uhkaa tuoreessa maaraportissaan Suomea pitkän hitaan kasvun jakson varjolla. Menon maassa on muututtava. Järjestö vaatii enemmän mahdollisuuksia yritysjohdon suopealle mielivallalle työmarkkinoilta, pääoman esteiden poistamista ja tarkkaa julkista taloudenpitoa.

Nykymenolla OECD arvioi Suomen bruttokansantuotteen kasvavan vuosina 2005–2010 enää 1,3 prosentin vauhtia, kun sama lukema oli 4,4 prosenttia vuosina 1995–2000. Suurimmat uhat tulevat työttömyydestä, ikääntymisestä ja it-alan tuottavuuden vähenemisestä.

OECD suosittaa Suomelle kasvun kiihdyttämistä muun muassa työntekijän oikeuksia polkevilla palkkaratkaisuilla ja tarkemmalla puuttumisella kilpailun rajoittamiseen. Kartellit ja muut pienen suljetun talouden lieve-ilmiöt on poistettava.

Ikääntyminen ja työllisyyskehitys edellyttävät entistä suurempaa määrää köyhiä: toisaalta on tehtävä entistä kovempia eläkeratkaisuja ja toisaalta esimerkiksi työttömyysturvan vähentämistä työttömyyden pitkittyessä."

Kuinka monen mielestä uutinen muuttui neutraalin raportoinnin kuuloisesta tekstistä kantaaottavaksi, vääristeleväksi tai muuten sellaiseksi, että teksti pyrkii vaikuttamaan lukijaan?

Asia sisältö pysyy suunnilleen samana. Siitä huolimatta ilmaus " OECD suosittaa Suomelle kasvun kiihdyttämistä muun muassa työntekijän oikeuksia polkevilla palkkaratkaisuilla" tuntuu vallankäytöltä mutta "OECD suosittaa Suomelle kasvun kiihdyttämistä muun muassa maltillisilla palkkaratkaisuilla" ei tunnu.

Tästä pitäisi jatkaa... tylsää.

Antikliimaksi

Lopeta lukeminen tähän, ellet ole varma, että haluat jatkaa.

Oikeasti.

Tämä on todellakin antikliimaksi.

Ihan, miten haluat.

Eilen illalla ma… sori, en pysty sanomaan tätä. Täysin mautonta - ja antikliimaksi. ;-)

Ei kommentteja: