2004-10-12

Poimintoja viimeisimmiltä päiviltä

Siitä kun edellisen kerran kerroin jotain omasta elämästäni, on jo tovi aikaa. Korjaan nyt hieman tilannetta.

Tulipahan törkeän pitkä päiväkirjamerkintä. En jaksa oikolukea. Toivottavasti harrastatte, typerille kirotusvirheille naureskelu. Nyt siihen on erinomainen tilaisuus.

Indea-elokuvia

Viime viikon maanantaina (4.10.) järjestin indie-elokuva illan. Katsoimme noin viisi tuntia suomalaisia halvalla tehtyjä indie elokuvia. Kalleimman elokuvan budjetti taisi olla peräti 300 euroa. Siitäkin suuri osa oli mennyt filmeihin.

Illan menu oli pääpiireteissään seuraavanlainen:

  • Älä koskaan sano “ei koskaan” - Ravut, ne tulevat öisin (n. 10 min)

    Kino Pyllyä parhaimmillaan.

    On vaikea uskoa, ettei elokuvalla ole minkään asteista käsikirjoitusta. Juoni on loogisempi ja dialogi on tasokkaampaa kuin esimerkiksi miljoona elokuvassa “Mortal Combat 3 – Conquest”, josta on vaikea keksi mitään hyvää sanottavaa. Katsoin elokuvan eilen.

    Palatakseni elokuvan tuottaneeseen Kino Pyllyyn: Pätkä on parodia elokuvasta “Älä koskaan sano ei koskaan - Hirviöt, ne tulevat öisin”, jota valitettavasti en ole nähnyt. Elokuvan ohjaajan esitteli esitteli esikuvaansa, kertomalla että leffassa ei ole ainuttakaan yökohtausta ja hirviöitäkin on vain yksi vaikka nimi antaa ymmärtää jotain aivan muuta. Kino Pyllyn elokuva on tässä suhteessa vakaamalla pohjalla. Elokuvassa on sekä yökohtauksia, että useita rapuja.

    Suosittelen kaikille lämpimästi Kino Pyllyn muutakin tuotantoa, jos vain saatte sellaista käsiinne. Se on luokattomuudessaan laatutavaraa, joka sopii erityisesti luokattomaan lukioon “luokattomuutensa” puolesta sekä Kokoomus-puolueen jäsenille syvällisen, filosofis-eettisen otteensa ansiosta.

  • Vihreä uhka (11 min 6 s)

    Vihreä uhka on Insane Bastardsin tuottama syvällinen splätter-analyysi luonnon ja ihmisen suhteesta. Elokuvassa napitusten ovat ilkeät metsurit ja mustaan nahkaan pukeutuva teollisuuden suojelijat sekä luonnonsuojelijat ja metsänhenki.

    Elokuva on ladattavissa osoitteesta http://www.insanebastards.com/

  • LeGorSika (4 min 25 s)

    Laadukas lego(tm)-animaatioon, jossa Lego(tm)-sankarin anoppi kidnapataan. Pelastusretki vie Gorsikaan, jossa sankari ajautuu välien selvittelyyn mafian kanssa.

    Juoni on enintään semijärjevä. Onneksi se ei ole pääasia vaan legot. Itse vaikutuin eniten siitä, että legoilla on todellakin mahdollista animoida aaltoileva veden pinta.

    Elokuva löytyy internetissä osoitteesta http://www.pixoff.com

  • Tight Club (11 min 55 s)

    "Hauska" parodia Fight Clubista.

    Tappelu on korvattu joogalla, vandalismi säästämiselle ja hyväntekeväisyydellä...

    Rehellisesti sanoen: elokuva ei ole niin huono, että se olisi hauska, eikä niin hyvä, että se olisi siksi katsomisen arvoinen. Se jää sille harmaalle alueelle, joka yksinkertaisesti vain mykistää ja pistää miettimään "miksi helvetissä minä katson tätä".

    Elokuva löytyy internetissä osoitteesta http://www.pixoff.com

  • Hyppy (3 min 11 s)

    Oikeasti laadukas lyhyt elokuva. Ihmiskunnan Ainoan Toivon tuottama Hyppy on saanut 1. palkinto Visions of light -festivaaleilla 2000 ja 2. palkinto Sivuikkuna-festivaaleilla 2001 - eikä ihme. Verkkosivuilla elokuvaa kuvaillaan: "Hyppy on pieni kertomus pojasta, joka haluaa hurmata unelmiensa tytön uhkarohkealla hypyllä. Hän saa lopulta ansaitsemansa huomion, mutta vain ohikiitäväksi hetkeksi."

    Elokuva on ladattavissa osoitteesta: http://www.mystinenportaali.com/iat/hyppy.html

  • Päivä kolmanteen (1h 16 min)

    Päivä kolmanteen on Prospect Miran tuottama suhteellisen pitkä lyhyt elokuva. Elokuva koostuu pienistä tarinoista, jotka loppua kohden nivoutuvat yhteen. Käsikirjoitus toimii. Näyttelijä suoritukset ovat heikoimillaankin kohtuullisia – ja parhaimillaan loistava. Ainoastaan elokuvan äänen laatu jäi harmittamaan.

    Elokuva on oivallinen sekoitus Magnoliaa ja Big Fishiä. En tiedä missä määrin käsikirjoittaja(t?) ovat tietoisesti sekoittaneet em. elokuvia. Missään vaiheessa elokuvaa ei selviä, missä määrin pienet tarinat, joita sen sisällä kerrotaan ovat tosia, missä määrin liitoittelua tai valhetta. Oikeastaan asia ei ole edes järin olennainen (vrt. Big Fish). Magnolian tavoin elokuvan pienet aluksi irallisilta tuntuvat tarinat muodostavat lopulta yhtenäisen kokonaisuuden. Yhtään osaa tarinasta ei voi jättää pois poistamatta jotain olennaista myös kokonaisuudesta. Sellaisenaan realistisesti tulkittuna elokuvan juoni on jokseenkin yhdentekevä, kaksi kavarusta kävelevät juoteliaina kaupungilla, keskusteleva ja kertovat toisilleen tarinoita. Elokuvan syvällisyys perustuu sen arkipäiväisyyten ja yllättävyyteen.

    Toivottavasti Prospect Mira pääsee joskus tekemään elokuvia hieman suuremmalla budjetilla, ihan ajan kanssa. Päivä kolmanteen on mykistävän hyvä aloitus.

  • Splattenstein 2000 (44 min 31 s)

    Splattenstein 1:ssä "hullu tiedemies Kreivi Splattenstein luo täydellistä naista keräämällä paloja elävistä hehkeistä kauniimman sukupuolen edustajista". Elokuvan verkkosivujen mukaan "ensimmäinen juoni-idea oli, että Splattenstein on kehittänyt aikakoneen, jolla matkaa halki historian samalla tallentaen kasvonsa historiankirjoihin. Tarkoituksena oli mm. kuvata kohtaus, jossa Kreivi surmaa itse Viiltäjä Jackin, mutta kuvauspaikkojen valinnat, puvustaminen ja aikataulutus vaikutti liian työläältä toteuttaa töiden ja/tai koulujen ohella. Juonta piti siis hieman hmm... yksinkertaistaa. Lopputulos on siis varsin ykkösosan kaltainen ainakin perusjuonen osalta; täydellinen nainen korvattiin aikakoneella ja tunkeilevat poliisit sähkölaitoksen erikoismiehillä."

    Splätteri -genressä elokuva oli periaatteessa kelpo tavaraa. Se oli juuri niin käsittämättöntä roskaa, kuin sen pitikin olla. Valitettavasti se ei tästä huolimatta toimi. Kun lopputeksti lopulta ilmestyvät ruutuun olo on lähinnä huojentunut: “vihdoinkin se loppui”. Kun elokuvasta oli kulunut ensimäiset 315 sekuntia vaivasi minua jo hienoinen ajatus “kauanko tätä roskaa pitää vielä jaksaa katsoa”.

    Elokuva sekä lisää tietoa siitä osoitteesta: http://sarastus.net/s2k/.

    Elokuvan kanssa oli pienoisia ongelmia, kun sitä katsottiin Vinnillä. Kuva tökki pahasti.

  • Star Wrek osat I, II, III

    Emme ennättäneet katsomaan enempää kuin ensimmäiset kolme osaa

    Kerrottakaan lyesti, että Star Wrek lähti alunperin parodioimaan paitsi Star Trekiä myös Star Controll -tietokonepeliä. Sittemmin parodioitavaa on löytynyt muustakin sci-fistä. Karu tietokoneanimaatio on muuttunut varsin laadukkaan näköiseksi filmi-elokuvaksi

    Sarja löytyy kotikoneelle ladattavassa muodossa osoitteesta: http://www.starwreck.com/oldies/index_f.php. osoitteesta löytyy myös runsaasti tietoa sarjasta.

Tapahtumaan otti osaa lähes 30 ihmistä. Lopussa paikalla oli 3 (itseni lisäksi). Kato oli melkoinen, kuten odottaa saattoi.

Osakunnan hyviin huonoihin elokuviin erikoistunut kerho Vilminkippeet päätti, että olen kelvollinen jäseneksi näyttöjeni perusteella vaikkea en osaakaan kirjoittaa jäsenhakemusta. Otin jäsenyyden vastaan. Tämän elokuva illan lisäksi olin osoittannut omaavani erinomaisen hyvän makua mitä tulee huonoihin elokuviin keräämällä ja näyttämällä osakunnalla Savon kuntien kuntaesittely videoita. (Kaiken kaikkiaan sain kerättyä niitä kuusitoista viidestätoista eri kunnasta.)

Pyryn tuparit

Lauantaina oli Pyryn tuparit.

[Olen poistanut tästä kohtaa tekstiä, koska muuan henkilö koki sen kiusalliseksi - joskin hyvällä tapaa.]

Eilen

Pidin seminaari esitelmäni David Bohmin merkityksen teoriasta.

Opponentti piti. Hän oli useimmista asioista samaa mieltä. Palaute oli muutenkin kannustavaa. Tekstini kuulemma tiivistyi tiivistymistään loppua kohden. Alussa teksti oli jokseenkin helppo lukuista ja selkeää, loppussa yhdä useamman kohdan joutui lukemaan moneen kertaan, jotta sen ymmärsi.

Teksti oli myös professori Andre Mauryn mieleen - jopa niin paljon, että käymme sitä läpi myös ensiviikolla. Yksi seminaarin osallistujista oli peruuttanut ja Maury ei halunnut jättää kokoontumis kertaa väliin. Looginen ratkaisu on tietysti käydä tekstiäni läpi myös ensiviikolla.

En olisi pistänyt pahaksi vaikka tekstiäni olisikin käyty vain yhden kokoontumis kerran verran läpi, niin kuin muitakin tekstejä. Näin käy joskus elämässä.

Yleisesti ottaen seminaari sujui osaltani oikein mallikkaasti. Sekoilin vain hieman vastauksissani. En malttanut aina vastata kysymykseen vaan eksyin aiheesta. Huono tapa, yritän parantua.

Ei kommentteja: