2005-03-24

Lyhyt ja pinnallinen ristiriita

Listasin blogini http://www.blogilista.fi:hin. Siinä ohessa tulin lueskelleeksi muiden blogeja. Yllätyin, hieman. Suuri osa blogikirjauksista oli kappaleen tai kahden mittaisia. Melkoinen kontrasti: omanihan ovat olleet enemmin sivun tai kahden mittaisia.

Kahden kappaleen mittainen kirjaus tuntuisi minusta lähinnä lyhytjänteiseltä ja pinnalliselta. Jos minulla ei olisi sen enempää sanottavaa, harkitsisin kahdesta viitsinkö edes kirjoittaa. En tällä halua mitenkään paheksua tai moralisoida niitä, jotka haluavat kirjoittaa lyhyesti ja usein, pohdiskelen lähinnä vain omaan tyyliäni.

Lienen kummajainen pitkine teksteineni. Suoraan sanottuna en edes halua tietää, jaksaako kukaan lukea näitä vai onko lyhytjännitteinen ja pinnallinen nettikulttuuri vienyt voiton. Itse nimittäin olen netin käytön suhteen ehdottoman pinnallinen ja lyhytjännitteinen.

En jaksa nähdä vaivaa ja keskittyä. RSS-syötteet ovat taivaan lahja: Minun ei tarvitse selata uutislähteiden sivuja läpi (lisää tietoa RSS-syötteistä ks. esim Ylen sivut). Voin selata nopeasti otsikoita ja jos ei kiinnosta siirryn seuraavaan uutispalveluun. Katson mieluummin videoita kuin luen pitkiä syvälisiä nettikolumneja, joita kyllä luen mutta vain harvoin.

Olen siis juuri sellainen ihminen, jollaisen en odota lukevan blogiani juuri paria ensimmäistä kappaletta pidemmälle vaikka aiheet ehkä muuten kiinnostaisivatkin.

Ainakin luulen niin, ja jo se on hyvä syy olla ottamatta selvää lukeeko kukaan tätäkään tekstiä.

En kyttää. Sivulla ei tietääkseni ole mitään ohjelmaa, joka paljastaisi onko joku käynyt lukemassa tämän tekstin – paitsi että voitte paljastaa itsenne. Jätin nimittäin (toiveikkaasti) kommenttiosion kaikille avoimeksi, koska en enää pääse vieraskirjani ylläpitoon. Freebokin mukaan käyttäjätunnustani ei enää ole olemassa. Vieraskirja kuitenkin olla möllöttää verkossa, en voi poistaa sitä, en voi muuttaa sitä. Pitäisi lähettää spostia Freebokin ylläpitoon.

Tv-uutisten tähdet

Tulin törmänneeksi ensimmäistä kertaa MTV3:n kymmenen uutisten kello 21:n mainokseen. En todellakaan katso usein televisiota, mutta nyt kun olen viettämässä pääsiäistäni täällä Savossa tv sattui olemaan otolliseen aikaan auki. Erityisesti dramaattinen kamera zoomauksen ääniefekti oli tipauttaa minut sohvalta – olisivat jättäneet edes sen osan muotiuutisformaatista rapakon pahemmalle puolelle mutta ei.

Siinä, että uutiset – erityisesti mainoskanavien uutiset – rakennetaan tarkasti draaman lainalaisuuksia noudattaen, ei ole mitään uutta. Tämä viihteen edistysaskel - mutisten muodon lipuminen yhä lähemmäksi mitä tahansa halvalla tuotettua jännityssarjaa, yllättää joka kerta.

Nyt kun MTV3 on tuonut suomalaiseen uutismaisemaan, sekä "tämän päivän jaksossa X tapaa Y:n ja A riitaantuu B:n kanssa" -tyyliset etukäteismainostukset että lyhyet uteliaisuutta kiihottavat juonipaljastukset uutisten alkutunnarin aikana, odotan enää alkutekstejä, joissa kerrotaan, kuka on tänään uutisten pääosissa ja kuka sivuosissa – jos mahdollista englanniksi:

Today in the news
Starring
....Ishenbai Kadyrbekovin
....Juhani Salonius,
[...]
Co-starring
....Presidentti Akajevin,
....Vladimir Putin,
....Nils Gustafsson
[...]

Ja niin edelleen.

Lienen ristiriitainen? Luen lyhyitä juttuja ja kirjoitan pitkiä, olen suhteellisen lyhyt jännitteinen netin käyttäjän ja halveksin median alati kasvavaa pinnallisuutta.

Ristiriitaisuus kunniaan!

Ei kommentteja: