2005-10-15

Seiskan rumuuden haastavuus

Tein vajaa viikko sitten osakunnalle epäviralliset vaalijulisteet laitettavaksi vessaan. Vaalipäälliköt Anu ja Ressu ihastuivat julisteisiin siinä määrin, että intoutuivat laittamaan kopion myös aulan seinään ja ottamaan yhden kopion ihan varmuuden varalta.

Kirjoitan asiasta vasta nyt, koska halusin sallia itselleni hienoisen ajan toipua yliopiston atk-ylläpidon tuottamasta järkytyksestä. Yritin ensimmäisen kerran käydä tulostamassa kuvia A3-kokoisiin väriprintteihin kykenevällä maksullisella laitteella. Vajaan tunnin yrittämisen lopputulos oli 4 epäonnistunutta printtiä ja yksi onnistunut A4-vedos. Maanantaina yritimme uudestaan. Tällä kertaa rohkenin kysyä neuvoa atk-tuelta. Noin 2 tunnin selvittelyn ja ihmettelyn jälkeen selvisi, että jonkun päivityksen yhteydessä koneisiin oli asennettu väärä ajuri eikä edes atk-tuki pystynyt vaihtamaan käyttäjien ajureita. Lopputulos oli se, että printtasimme julisteet atk-tuen koneelta. Hmph!

Lopputulos näyttää joka tapauksessa tältä (klikkaa kuvaa avataksesi isomman kuvan):

Alkuperäinen idea oli, että juliste koottaisiin ihmisten itse itsestään ottamista kuvista. Suurin osa julisteiden kuvista on tosiaan itse itsestä otettuja. Minun julisteiden taittajana lisäämä pieni lisämauste oli pari Seiskasta napattua ideaa. Olisin halunnut tehdä julisteista täysin Seiskan julkkisjuorusivujen näköisen. Olin jopa aikeissa ostaa Seiskan malliksi. En ostanut. Minulle selvisi pian, ettei juliste Seiskan juorusivujen tapaan sommiteltuna toimisi. Syy tähän on se, että juorusivuilla on keskellä yksi tai kaksi isoa kuvaa ja ne on ympäröity pienemmillä juoruilla ja pienemmillä kuvilla. Epävirallisessa vaalijulisteessa kaikkien pitäisi tulla yhtälailla esiin.

Tyydyin käyttämään Seiskan juorusivujen taustaväriä ja tapaa leikata joitakin kuvia (rajataan tausta pois ja lisätään taustalle hohka-efekti, joka nostaa kuvaa esiin räikeän värisestä taustasta, johon se muuten helposti hukkuisi. Selkeyden takia päädyin jättämään Seiskan värilliset juorulaatikot pois ja korvaamaan ne isolla keltamustalla tekstillä. Sydämet ovat Seiskan ja muiden juorulehtien hengen mukaisia. Niitä ei käsittääkseni käytetä kovin paljon – lähinnä viestittämään lukijalle, että "tässäpä taitaa olla kyse rakkaudesta". Kovin paljon tämän syvällisempään analyysiin en pysty, sillä Seiskan ynnä muiden juorulehtien juorusivut saavat minut lähinnä pahoinvoivaksi.

Täytyy tosin vielä sanoa, että julisteiden tekemisen jälkeen osaan arvostaa enemmän roskalehtien taittajia. Kuvien leikkaaminen ja niiden sommittelu juorusivujen sekavaan tyyliin on työlästä ja vaatii taitoa. Mahtaa olla alentavaa käyttää taitojaan, jotta saisi aikaiseksi jotain niin rumaa ja sekavaa kuin juorusivut.

Ei kommentteja: