2006-01-06

Himpuran Sophia!

Päädyin alentumaan jälleen itseni testaamiseen. Tein Jounin Jumalan sana-blogissaan mainitsemat Etiikka- ja Sophia-testit. Ja olin avoimen kateellinen. Ei olisi pitänyt testata itseään, kun tuli vain paha mieli ja kauteus.

Loppusijoitukseni Etiikka-testissä oli aivan Machiavellin naapurissa; liki kaikissa testeissä vasemmassa yläneljänneksessä (avoin muutokselle, muiden huomiointi) ei yllättänyt. Testiosioista koin urheiluosion jotenkin tylsäksi ja tarpeettomaksi. Muut osiot olivat aika kiinnostavia ja suhteellisen hyvin ajan tasalla. Ei valittamista.

Sophia-testi olikin sitten huomattavasti harmillisempi tapaus. Ensimmäisen yrittämän loppuarvion kolmen filosofin kärki oli seuraava:

  1. Antonio Gramsci 84.0%
  2. Ilkka Niiniluoto 83.0%
  3. Georg Lukács 81.0%

Ajatuksiani kuulemma eniten vieroksuu Tuomas Akvinolainen 37.0%. Aivan oikein ja erinomaisen hyvä asia! Pihkuran skolastiikka!

Antonie Gramasci vaikuttaa oikein kiinnostavalta tapaukselta, vaikka en herran filosofiaa tunnekaan. Lukácskin on ihan ok – mutta valitettavasti vain ihan ok tapaus. Niiniluoto on hitusen harmaa mutta kylläkin selkeä ja terävä tieteenfilosofi. Olisin kuitenkin suonut, että hänet olisi korvannut etiikka testissä joku mediaseksikkäämpi karvapää – tai edes tajuntaa laajentavaa, postfenomenologista traditiota edustava ranskalainen.

Ylipäänsä olisin halunnut itselleni kärkeen khuulimpia nimiä, kuten Jounin Foucault tai Deleuzen. Erityisesti tuo testin ensimmäisenä komeileva Foucault kyllä nostaa kateuden ja merisairauden vihreän kukerruksen poskille. Jounilla kolmossijalla ollutta Deleuzea en osaa kadehtia vastaavassa määrin, kun en tunne henkilön ajattelua mainittavasti – tosin kuvausten pohjalta hän vaikuttaa ehdottomasti lukemisen arvoiselta tapaukselta.

Päätin yrittää uudestaan, jahka sitten saisin listalleni jotain khuulimpaa. Tällä kertaa päätin olla asteen fasistisempi – ainakin kuvittelin niin. Toisella yrittämällä tulos oli ei ollut juurikaan parempi kuin ensimmäisellä:

  1. Ilkka Niiniluoto 82.0%
  2. Georg Lukács 80.0%
  3. Bertrand Russell 78.0%

Noh. Russell oli tietysti ihan kiva nimi tuossa kolmossijalla, mutta olisin kyllä toivonut jotain vähän parempaa, etenkin kuin Gramasci tipahti pois ykkössijalta. Russelin ateismi on hitusen naiivia makuuni ja hänen kylmän sodan pohjustama Amerikka-myönteisyys on pahasti passeé. (Muista oikea elehtiminen sanaa passeé äännettäessä! Pikkusormen tulee olla korrektisti koukussa korostamassa hienostuneen vähäeleisesti taivasta tavoittelevaa kättä.)

Millähän ihmeellä Jouni sai Deleuzen ja Foucaultin kärkisijoille? Liekö ollut edes rehellinen? (Ei vaatisi kovin paljon tarkastaa, mutta en tarkasta!)

Lainatakseni armasta Anniani: "Himpura".

Hyvä puoli tässä kaikessa on, että Annin filosofisarja oli asteen verran tylsempi: 1. Erkki Niinivaara, 2. Eduard Bernstein, 3. Jürgen Habermas. Silti: Ei ole oikein!

Kolmas kerta toden sanoo. Anni paheksuu avoimesti, juurikaan kiertelemättä. Tulos kuitenkin pelasti minut kateuden pilaamilta yöunilta (toivoakseni):

  1. Georg Lukács 80.0%
  2. Machiavelli 77.0%
  3. Wolfgang Fritz Haug 77.0%

Kolmannen yrittämän tulos oli ehdottomasti paras. Macchiavelli on juuri oikea nimi toisella sijalla. Kauan eläköön tasavaltalaisuus! (Ns. macchiavellismi on IMHO väärin ymmärrettyä Macchiavelliä.) Kun hitusen harmaalta kuulostava Haug olisi korvautunut toisen testin Russellilla niin ei olisi ollut mitään valittamisen aihetta. Toisaalta Haug vaikuttaa kelpo mediakriitikolta; pitäisi kai olla ihan tyytyväinen.

Ei kommentteja: