2006-01-06

Vaalikonevertailu

Päätin testata kaikki viisi sivulla http://www.vaalit.fi/34080.htm listattua vaalikonetta. Kunto ja kiinnostus riitti neljän testaamiseen. Tässä arvioni niistä ja niiden arvio minulle sopivista ehdokkaista.

Helsingin sanomien vaalikone

Numero (4-10)

  • Kysymysten taso: 7
  • Käyttöliittymä: 7
  • Turhakearvo (eli turhanpäiväinen viihdyttävyys, suurempi pahempi): 7½

Helsingin sanomin vaalikoneen mukaan kolme kärkiehdokasta minulle olivat Niinistö, Hautala ja Halonen. Hitusen yllättävä tulos. No onneksi sentään loppupää on kunnossa: Soini ja Kallis löytyvät juuri heille kuuluvilta paikoilta, hännän huippuna.

Yleisesti ottaen vaalikone oli melko huono. Kysymykset keskittyivät aivan liian paljon siihen millainen asema presidentillä pitäisi olla. Jos ehdokkaan näkemystä presidentin asemasta ja merkityksestä ei pidä kiinnostavana, vaalikone oletettavasti antaa tulokseksi hieman mitä sattuu. Rehellisesti sanoen minua kiinnostaa jokseenkin vähän miten valta on jaettu Suomessa, kunhan se on selvästi demokraattinen ja toimeenpanovalta, päätösvalta ja tuomiovalta on erotettu toisistaan. Tällä hetkellä demokratian suurimmat uhat liittyvät talousmaailman (epädemokraattisen ja aristokraattisen) vallan huomattavaan kasvuun suhteessa demokraattiseen hallintoon, ei siihen millainen presidentin asema on tai ei ole.

Sija Ehdokasnumero ja nimi Puolue Pisteet
 
1 3 Niinistö Sauli Kokoomus 265
2 5 Hautala Heidi Vihreät 253
3 9 Halonen Tarja SDP 238
4 6 Lax Henrik RKP 155
5 7 Vanhanen Matti Keskusta 129
6 4 Soini Timo Perussuomalaiset 127
7 2 Kallis Bjarne Kristillisdemokraatit 122
8 8 Lahti Arto Valitsijayhdistys -6

Ylen vaalikone

Numero (4-10)

  • Kysymysten taso: 9+
  • Käyttöliittymä: 6
  • Turhakearvo (eli turhanpäiväinen viihdyttävyys, pienempi parempi): 6

Luvattoman huonon, viime lokakuussa tehdyn Nato-gallupin (ks. blogikirjaus http://aplappi.blogspot.com/2005/10/jlleen-vrin-asetettu-kysymys.html>Jälleen väärin asetettu kysymys) jälkeen vaalikone oli positiivinen yllätys. Kysymyksiä oli pohjustettu asiallisesti, ne olivat kiinnostavia, taatusti ehdokkaita erottelevia ja monipuolisia. Kritiikkinä on sanottava, että mielestäni kysymyksissä terveydenhuolto painottui hieman liiaksi. Yksi kysymys olisi vielä mennyt mutta kolme oli aivan liikaa aiheesta, joka ei suoranaisesti liity presidentin valtaan ja tehtäviin.

Valitettavasti vaalikoneen tulos ei miellyttänyt minua. Haluaisinkin esittää suuremmille henkivoimille kysymyksen: Mitä ***vettiä Bjarne Kallis tekee sijalla kolme? Lohdullista, että yksikään ehdokas ei yltänyt kovin korkeille samis-lukemille kanssani ja että Timo Soini on viimeinen.

Arvon lukijat, teidän täytyy ymmärtää, että olen tv-uutisten läpensä kyllästämä ja propagandan kukoistuskauden lapsia. Minä tarvitsen kaikessa "pahiksia" ja "viholliskuvia"? Ketkäpä olisivatkaan sopivampia viholliskuvia populismivastaiselle ateistille kuin Kallis ja Soini? Viis' siitä kuka tulee ensimmäiseksi - gallupit ja vaalikoneet kun ovat vähän mitä ovat - tärkeintä on, että pahikset tulevat viimeiseksi!

1. 6 Lax, Henrik RKP 64%
2. 5 Hautala, Heidi Vihr. 64%
3. 2 Kallis, Bjarne KD 63%
4. 9 Halonen, Tarja SDP 61%
5. 8 Lahti, Arto Sit. 56%
6. 3 Niinistö, Sauli Kok. 56%
7. 7 Vanhanen, Matti Kesk. 53%
8. 4 Soini, Timo PS 50%

MTV3:n vaalikone

Numero (4-10)

  • Kysymysten taso: 6½
  • Käyttöliittymä: 9+
  • Turhakearvo (eli turhanpäiväinen viihdyttävyys, pienempi parempi): 9

Ensimmäisenä silmään iski vaalikoneen mainio käyttöliittymä. Oikein! Valitettavasti onneton taloverkko heikensi käytettävyyttä. Samoin se, että hiiren peukalonappi, joka normaalisti vie edelliselle sivulla, vie kyselyn aloitussivulle mikä on hitusen rasittavaa kun peukalonappia tulee painaneeksi puolialitajuisesti kun haluaa mennä taaksepäin.

Sisältönsä puolesta kysely oli onneton. Mitä tekemistä Suomen urheilumenestyksellä on presidentin vaalien kanssa _ muuta kuin että MTV syytää ahkerasti tuutistaan urheilua. Tähän MTV3:n kysely on ehdottomasta viihteellisin. Jos presidentti tulisi mielestäsi valita viihteellisten arvojen (kuten urheilumenestyksen tai vaikkapa harrastusten) perusteella, valitse MTV3:n vaalikone. Loistava käyttöliittymä kilpistyi siihen, että kysymykset olisivat epämääräisiä ja huonosti pohjustettuja. Onnettominta kyselyssä oli se, että jälleen Bjarne Kallis ylsi pelottavan korkealle. Silmiinpistävintä oli, että Hiedi Hautala tuli kolmatta kertaa toiseksi.

Vaalikoneen tulokset olivat blogia ajatellen ikävässä muodossa, siksi vain lista.

  1. Arto Henrikki Lahti (s. 3.5. 1949, Merikarvia)
  2. Heidi Anneli Hautala (s. 14.11. 1955, Oulu)
  3. Johan Bjarne Kallis (s. 21.3. 1945, Kokkola)
  4. Matti Taneli Vanhanen (s. 4.11. 1955, Jyväskylä)
  5. Rolf Henrik Richard Lax (s. 6.5. 1946, Helsinki)
  6. Sauli Väinämö Niinistö (s. 24.8.1948, Salo)
  7. Tarja Kaarina Halonen (s. 24.12. 1943, Helsinki)
  8. Timo Juhani Soini (s. 30.5. 1962, Rauma)

Kalevan vaalikone

Numero (4-10)

  • Kysymysten taso: 5½
  • Käyttöliittymä: 5
  • Turhakearvo (eli turhanpäiväinen viihdyttävyys, pienempi parempi): 9

Kalevan vaalikoneen käyttöliittymä MTV3:n jälkeen oli kelvoton. Kun siihen yhdistää surkeat, selvästi johdattelevat kysymykset ja sen että Kallis kallistui jälleen kolmanneksi, soisi ihmisten ymmärtävän, että tämä vaalikone ei ole heitä varten. Järjestys oli joka tapauksessa seuraava (en jaksanut editoida koodia järkevään muotoon):

  1. Sauli Niinistö
  2. Heidi Hautala
  3. Bjarne Kallis
  4. Matti Vanhanen
  5. Henrik Lax
  6. Arto Lahti
  7. Tarja Halonen
  8. Timo Soini

Lopuksi

Huvfudstadsbladetin vaalikonetta en enää jaksanut kokeilla. Sen käyttäminen olisi kuitenkin vaatinut sanakirjan esiin kaivamista ja sellaiseen en sentään ryhtynyt.

Yhteenvetona: Ylen vaalikone oli ehdottomasti paras ja Kalevan ehdottomasti huonoin. Hesarin vaalikone oli jonkin verran MTV3:n vaalikonetta parempi. Erityismaininnan saa MTV3:n vaalikoneen käyttöliittymä. Joskin olisin kaivannut siltäkin ominaisuutta, joka olisi helpottanut tuloksen julkaisemista blogissa. Tekstialueeseen puklautettu, helposti kopioitavissa oleva html-pätkä ilman turhia class-attribuutteja ynnä kuvia, joiden pysyvyyttä palvelimelle ei taata, olisi riittänyt oikein hyvin minulle. Kutakuinkin joka ainoa turhakekysely tuottaa sellaisen. Ottaisivat niistä mallia!

Vaalikoneiden tulokset olivat odotetun ristiriitaiset. Selvää säännönmukaisuuttakin sentään löytyi. Soini oli tyypillisesti viimeisenä, Hautala toisena ja Kallis kolmantena. Näistä erityisesti kolmas säännönmukaisuus oli erityisen harmillinen. Ykkössijalle nousija saattoi olla jossain toisessa vaalikoneessa häntäpäässä – ota tuosta sitten selvää. Yleisesti ottaen vaalikoneet olivat melko rentouttavia ja viihdyttäviä, vakuuttavuuteen yksikään ei yltänyt, vaikka Ylen vaalikone olikin huomattavan tasokas. Hesarin vaalikoneen tulos oli kokonaisuutena mielyttävin.

En tee valintaani vaalikoneiden antaman tuloksen pohjalta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kattavasta vertailusta jäi uupumaan vaalikone.info. Tämä antaa taatusti luotettavia tuloksia ja mikä parasta, toimii kaikissa vaaleissa!

Ari-Pekka Lappi kirjoitti...

Selvä epäkohta! =)