2005-06-22

Tylsistyneitä huveja

Tänään oli kerrassaan tylsistyttävä päivä. Ajatus tahmasi. Gradu ei tuntunut etenevän. Ei tuntunut hyvältä kirjoittaa, vaikka sainhan minä aikaiseksi pari-kolme sivua.

Luulenpa, että tylsistyneisyys on pääsyy siihen, miksi kirjoitan tänään tänne peräti kahdesti. Ollakseni rehellinen, en ole taistellut riittävällä raivolla tylsistyneisyyttäni vastaan. Olisi pitänyt lähteä lähteä jonnekin, ihan minne tahansa - pois.

Pisin matka huoneeni ulkopuolella löysi lähikauppaan asti. Se on vajaan sadanmetrin päässä. Puolustuksekseni voin sanoa, että on siinä matkan varrella sentään vilkkaasti liikennöity Mäkelänkatu. Ei kovin hyvä puolustus, jos minulta kysyttäisiin.

Vihdoin, yhdentoista aikoihin sain edes yritettyä tylsyyden selättämistä. Katsoin Pixoff.fi:n lyhytvideoita. Ne ovat tyypillisesti keskinkertaisen huonoja ja tylsiä, mutta joukosta löytyy joitakin helmiä. Tällä kertaa niitä löytyi parikin kappaletta, mutta yksi oli ylitse muiden: Antti Haikalan Tähdenlento.

En halua paljastaa juonta, mutta se toi mielyttävää lohtua tylsistyneisyyteen. Käsikirjoitus oli riittävät yllättävä ja älykäs. Tarina jaksoi helposti kantaa koko kolmentoista minuutin ajan, minkä raina kesti. Ainoa asia, joka Tähdenlennossa ärsytti oli "tsing"-ääniefekti, joka lähinnä toi mieleen ala-arvoisen huonon b-luokan scifin - huomaatte kyllä, jos katsotte.

Kuopio

Sänky odottaa. Pitäisi vielä jaksaa laittaa lakanat. Pyykkäsin nimittäin tänään. Luultavasti tosin en jaksa, sillä lähden huomenna Kuopioon ja palaan Helsinkiin vasta tiistaina. Puolesteni lakanat saavat odottaa tiistaihin.

"Kuopio" toi mieleen Kuopion kuntaesittelyvideon puhuvan koiran, joka kertoo, että Kuopiossa on hauskaa, viidellä eri kielellä. Itse olen tosin nähnyt vain suomen- ja englanninkielisen version. Saksan-, ranskan- ja venäjänkielistä versiota en ole onnistunut saamaan käsiini. En usko sen seikan vaikuttavan arviooni: Puhuva koira näyttää nimittäin täsmälleen yhtä typerältä ja yliampuvalta suomeksi kuin englanniksi. Yleisesti ottaenhan Kuopion esittelyvideon on hyvää huonoa elokuvataidetta. Joudun tosin, mitä nöyrimmin tunnustamaan, että minulla on kokemusta vain 17 kuntaesittelyvideosta eikä arvioni siten liene järin asiantunteva.

Pitäisi varmaan jossain vaiheessa jaksaa tehdä kierros kuntien kotisivuilla. Tiedä vaikka sieltä löytyisi uutta raskauttavaa materiaalia siitä, miten epätoivoisiin yrityksiin kunnat ryhtyvät korvatakseen muuttotappiot muuttovoitoilla.

Vetoomus kuntaesittelyvideoiden puolesta

Henkilökohtaisesti koen, että kuntaesittyvideota ovat oppettaneet paljon ja kasvattaneet minua ihmisenä. Suosittelenkin siksi lämpimästi kuntaesittelyvideotaiteeseen tutustumista.

Jos et tustustu, enintään uskot tietäväsi, että kuta kuinkin jokainen Savon kunta mainostaa tarjoavansa "kodin järven rannalta, luonnon keskeltä, palveluiden ääreltä". Sinulta jää niin ikään kokematta muun muassa kunniamaininnan arvoinen Pieksämäki, jolla on pokkaa mainostaa "vihreää bulevardiaan". Kyllähän sitä tietä kieltämättä reunustaa komea rivistö puita. Riemukaaren vastienkin löytyy - sellainen harmaa, betoninen mäen päällä jököttävä vesitorni nimittäin. (Minulta tosin meni tovi oivaltaa, että se on vesitorni, eikä esimerkiksi purkamismääräyksen saanut kerrostalo, jota ei ole ollut vielä varaa purkaa.) Kyllä Pieksämäestä on Savon Pariisiksi, paitsi että - Savon Pariisihan taisi olla Joroinen.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mutta suosittelen kuntien esittelyvideoiden lisäksi myös muita mainosvideoita. Esim. Kunto Kone (Koneen mainosvideo 90-luvun alusta) on kuuminta hottia ikinä.

Ari-Pekka Lappi kirjoitti...

Pitää varmaa testata, jos sellaisia ajautuu käsiini.

Tosin mahtaakohan niistä löytyä samaa julkisen sektorin ei-ole-rahaa-millä-estää-rahaa-juoksemasta-karkuun-suurempiin-kaupunkeihin -angstia.